lauantai 9. toukokuuta 2015

RUOKAVAMMAILIJA

Suuri inhokkini on kala. En voi varsinaisesti sanoa, että kala maistuu pahalle, sillä kovinkaan paljoa en ole kalaa syönyt. Ongelmani on se, että kalaruoat pääasiassa jo yksinkertaisesti haisevat niin pahalle, etten pysty laittamaan sellaista suuhun. Ei, en myöskään syö kala(nperkuujäte)puikkoja.

Olepa sitten osallistujana jossain tapahtumassa kalavammailijana. Ei onnistu kovin helpolla. Jotta voisit ilmoittaa olevasi kalaton, tarvitset vähintään lääkärintodistuksen ja miljoona muuta erilaista lippua ja lappua. Tämä ei vain ole reilua. Sillä tilanne muuttuu sekunnissa, jos ilmoitat olevasi jonkin sortin kasvissyöjä. Silloin saat kaiken mahdollisen eteesi silmiä räpäyttämättä. Eikä kukaan vaadi todistuksia paikalle. Jopa viini hankitaan luomuna/ekona/mitä näitä kaikkia nyt on. "Lihantuotanto on niin epäekologista" moni sanoisi ja vetoaisi siihen. Kuitenkin voin vakuuttaa, että kalan tuotannosta saadaan aiva yhtä ekologitonta kuin muunkin lihan. Sitä voi miettiä, millaisia ongelmia ryöstökalastus ja kalojen viljey aiheuttaa. Kyse ei edes ole mistään ihan pienestä näpertelystä. Ehkä minun pitäisi vain jatkossa ilmoittaa vakaumukseni kieltävän kalansyönnin ja vedota ympäristönäkökulmaan. Harvoin kasvissyöjiä myöskään pakotetaan syömään liharuokia, sen sijaan minua, kalatonta, kyllä usein yritetään painostaa syömään kalaa.

Toinen mitä en syö, on tomaatti. En ketsuppinakaan. Tomaatti ei varsinaisesti haise pahalle, en vain pidä siitä. Koskaan en ole missään allergiatesteissä käynyt, mutta suutani kyllä kirvelee ja sormenpäistä tulee hiekkapaperia, mikäli suuremmin olen tekemisissä raa´an tomaatin kanssa. En onneksi ole huomannut oireita kuitenkaan silloin, jos napsin tomaatit pois vaikka valmiista salaatista. Jotenkin kuitenkin tämä saa aikaseksi paljon jänniä tilanteita. Jokin aika sitten olin kaverini kanssa ravintolassa syömässä. Samaisen ravintolan pasta oli ollut pettymys, joten päätimme kokeilla hampurilaisia. Ilmoitin tilatessani, olevani allerginen (hups) tomaatille, enkä siis tarvitse sitä ketsuppikulhoa. En saanutkaan. Mutta hampurilaisen välissä oli silti tomaattisiivu. Noh, oma moka, en vissiin sanonut tarpeeksi selvästi haluavani annoksen tomaatitta. Myös pikaruokaravintolat osaavat tämän leikin. Tilaan mukaan hampurilaisen ilman ketsuppia, saan sen, mutta pussin pohjalla on useita ketsuppipusseja. Harmittaa, että nämä menevät roskiin.

Plääh, pakkoko kaikesta on aina tehdä niin hankalaa!


3 kommenttia:

  1. Kala ei pelkästään haise järkyttävän pahalta, vaan myös pääasiassa maistuu siltä. Epämiellyttävä, ruosteisen/rautapitoisen veden maku. Yyyyyh... Ja ne ihmiset, jotka ovat ahtaneet juhlissa silli-kananmunaleipiä ja ryystäneet vielä kotikaljaa päälle, eivät lainkaan voi tajuta, että heidän kanssaan keskusteleminen on tuskallista, kun istutaan lähekkäin ruokapöydässä ja heidän hengityksensä lemuaa niin kauhealle.

    VastaaPoista
  2. Heh, pakkoa sanoa tästä blogista, että sait ainakin mulle hymyn kasvoille. Hah, taidatkin olla aika mielensäpahoittaja. :p
    Sinusta se leffa olis pitänyt kertoa. Kyllä minä niin mieleni pahoitin....

    Tuosta ravintolajutusta tulikin mieleen, että esim hampurilaispaikoissa kun monet haluaa sieltä välistä jotain pois, niin välttämättä sitä ei kannata pyytää. Itselläni ei tuollaista ongelmaa ole, kaikki kasvikset kelpaa. Kun niitä hampurilaisia yleensä valmistetaan liukuhihnatyylisesti etukäteen, ainakin siis yleisimpiä menekiltään, niin kassalta voit saada suht väkinäisen myyntikokemuksen sen jälkeen kun noin pyydät. Kuulin kerran siinä edessäolevan tapauksen, ja myyjä vastasi kyllä ystävällisesti, että mieluiten sinä voisit ottaa itse ne sieltä välistä sitten. Jeps, mutta A la Carte ravintolassa tietenkin juu voi pyytää :)

    VastaaPoista
  3. Hyvä että jollain on kivaa lukiessaan mun valituksia :D

    Tomaatin/suolakurkut yms voi ottaa pois, ketsuppia ei. Yleensä pyrin jossain mäkissä tms tilaamaan sellaisen, missä ei ole sitä tomaattia tai ketsuppia. Jos tuotetta ei kuitenkaan ole valmiina, on kai aika sama, kun sen joutuu kuitenkin tehdä alusta uusiks. Picnicissä taisin kerran kysyä, et mikä on sellainen, missä ei ole tomaattia, niin luvattiin kyllä tehdä kokonaan uusi, jos en tomaattia halua.

    Tämän kyseisen tekstin tapauksessa kyse oli kuitenkin paikasta, jossa ruokia ei valmisteta lämpöpömpeliin tai vitriiniin odottelemaan asiakkaita, vaan tehdään tilauksesta jokaiselle erikseen.

    Ja mielestäni olisi myös järkevämpää ruokahävikin torjuntaa olla laittamatta sitä roskiin menevää tomaattia sinne ruokaan, jos asiakas kerran etukäteen tietää, ettei sitä aio syödä.

    VastaaPoista